snimka Markku Hyvönen

https://www.youtube.com/watch?v=s_BmY2XWnDk

В СТРАНИ ОТ УТЪПКАНИТЕ ПЪТЕКИ

В СТРАНИ ОТ УТЪПКАНИТЕ ПЪТЕКИ

Идеята за това се зароди много отдавна, може би през 2012. Пътуването до най-северната точка на Европа ми се стори добра идея след връщането от Тайланд. За съжаление бързо ми стана ясно, че това няма как да се получи в близкото бъдеще. Бях планирал интересен маршрут, но с времето картата „овехтя“, така, че започнах от начало. Оказва се, че Европа „има“ две най-северни точки, намиращи се относително близо. Едната е широко рекламирана и известна, но географски се намира на остров, и не е част от континентална Европа. До нея сте стига с тунел под морето. Другата е същинската най-северна точка, но до нея се стига само след еднодневен преход пешком или с корабче. Тук трябва да спомена и огромното разстояние, което трябва да се пропътува.От София ще отнеме доста време. И средства разбира се, все пак се минава през едни от най-скъпите градове и държави в Европа (а да не говорим за фериботите).

snimka Otto Stiegler

И така постепенно се стигна до следната идея: Полет от София до Хелзинки
От там продължаваме с бус за Рованиеми – „официалния град на дядо Коледа“. Тук е и първата ни нощувка. Това е малко градче с около 60 хил жители. там ще се срещнем за пръв път и с незалязващото слънце.

Следващата ни спирка е нос Нордкап. На негово име е кръстена и общината с население от малко повече от 3 хил души според wikipedia.Това е и мястото, най северната точка на Европа достижима с кола. както се досещате тук също ще се насладим на среднощно слънце. Тук вероятно ще преспим две „нощи“.

след закуска ще отидем до мястото където е края на Европа. При късмет и липса на мъгла ще може да снимаме брега и северно море. Сигурно е че ще бъде студено

Ще влезем в сградата където може да хапнем месо от елен, десерт от мариновани cloud berry с целувки и ванилов крем
.

Тук има своеобразен тайландски музей защото тайландския крал е идвал тук преди много години. Една стая e превърната на параклис, но доста интересна. Има и пещера на светлините, бар. Тераса за наблюдение. Мултимедия на която на всеки час се прожектират филми за околността и живота на север.

Започваме да се връщаме но през Норвегия. Първата ни спирка ще бъде Тромсьо – вход врата към Арктика. Разположен на пролива Грьотсун и остров Трьомсьой. Тук е историята на норвежките полярни експедиции. И ние като един Амундсен ще „открием“ севера.

ДЕН ПЕТИ: Бодо е разположен на брега на Норвежко море във фиорда Салтфьор. Може да посетим малкия музей, който запознава с живота в този северен край. Тук е и началото на живописния национален туристически маршрут. Обявен за най-красивото крайбрежие в света. Ще преминем през фиордите по островите с помощта на два ферибота. Привечер ще достигнем полуостров Несна. Името на общината произлиза от думата nes, което означава нос. За VIDEO натисни ТУК :

ДЕН ШЕСТИ: След закуската ще продължим обиколката през фиордите по крайбрежието с помощта на четири ферибота и ще достигнем Холм. Крайбрежният път Кистриксвайн ще ни поднесе красиви гледки от море, фиорди, планини и много повече.  Залезите тук са едни от най-красивите.

ДЕН СЕДМИ: Днес ще минем последната част от туристическия маршрут по крайбрежието. Последната ни спирка ще бъде градчето Молде,разположен на фиорда Молдефьор. Градчето датира от 15 век. Популярно е с провеждането на Джаз фестивали. Ще посетим музея Ромсдал, който представя типични стари норвежки къщи. Ще се запознаем с културата и живота на норвежците. Заслужава се да се види и стадиона Акер. Модерна сграда построена на брега на морето.

ДЕН ОСМИ: Днес тръгваме по път, известен като Атлантерхавсвеиен. Пътният участък е с дължина над 8 километра и се простира през архипелаг в Норвежко море. Той е построен над водата и изглежда като огромен мост. В късния след обед ще пристигнем в Осло.

Осло, Норвегия

ДЕН ДЕВЕТИ: След закуска разглеждаме столицата на Норвегия. По своята площ той е една от най-големите столици в света. Центърът е разположен в края на едноименен фиорд Ослофиорд. Ще разгледаме Музея на викингите, Кралския дворец, Крепостта „Акешхус“ и други. След обед продължаваме за Копенхаген по един от най-живописните мостове в света.

ДЕН ДЕСЕТИ: Копенхаген е неповторимо място за разходки с тези живописни малки улички и старинни сгради. Тук се намира най-старата пешеходна зона в света – Строгет. Градът започва от малко рибарско селце. От 15 век е столица на Дания. Ще разгледаме площада пред кметството със странния термометър и красивия фонтан. Ще се разходим по крайбрежните алеи и ще видим сградите оцветени в различни цветове. Кралския театър, Художествената галерия и други. Полет до София.

Да се включиш е лесно: Обади се на номер +359 897 644 231 и заяви своето желание. Нашите асистенти ще отговорят на всички въпроси.

Цената включва:

– транспорт с микробус 8 местен по определената програма
– трансфер от и до летище
– 10 нощувки със закуски в хотел 3* и 4*
– туристическа такса на вечер в хотелите
– екскурзоводско обслужване по маршрута на български език;
– гранични, пътни и магистрални, фериботни такси.

Цената не включва:

– цената на самолетния билет София-Хелзинки и Копенхаген-София
– входните такси на посещаваните по време на обиколките туристически обекти и увеселителни заведения;
– храната (обяд и вечеря)
– медицинска застраховка