за video кликни тук

Фестивал Forever в Синая и Бир фест в Брашов или непознатата страна на Румъния

Дълбоко в Трансилвания, това място предлага невероятна природа, културни забележителности и много забавления. Синая се намира в полуокръг Прахова, област Влахия. През градът минава река Прахова. Къщите, атмосферата, малките калдъръмени улички крият своите тайни, устояли на времето. Сякаш се връщаме в приказка от 17-ти век, а зад ъгъла ще се появи Граф Дракула. Легенди и история се преплитат, оставили своя белег по улиците на това малко китно високопланинско градче. Брашов е впечатляващ и запомнящ се град. Ако се изкачите на хълма Тъмпа ще видите панорамна гледка от 960 метра която ще ви спре дъха. Ще се отпечата в съзнанието ви и огромния надпис който е върху хълма. Тук ще преминете и през най-тясната уличка в Европа…

Княжество Трансилвания е исторически съществувало образование, съществувало около 200 години от 1571 на територията на местноста Трансилвания. Първоначално е било васално княжество в границите на Унгария под управлението на Батори. По-късно е било завладяно от Османската империя и сетне отново върнато на Унгария. След като бива ликвидирано като самостоятелно образувание е присъединено към Австрийската империя. За упражняване на управлението и контрола върху политическия и икономически живот в княжеството е образуван така наречения цъюз на трите нации между: Унгарци, трансилвански немци и трансилвански маджари. Съюзът има католически характер и провежда дискриминационна политика по отношение на православната румънска общност. С толкова бурна история няма как да не останат следи в целия район.

ПРОГРАМАТА

ДЕН ПЪРВИ – Малко преди обяд сме в центъра на Букурещ. Разходка в стария Букурещ. Сърцето на Букурещ е Старият град. Мястото, където през XV век се срещали търговци и пътници. Безбройните калдъръмени улички са превърнати в една от най-оживените зони за нощен живот в Европа. Тук са най-добрите ресторанти, барове и кафенета. И всяко заведение разказва история. На „Улицата на ковачите“, следват максимата на Чехов „Водката е бяла, но зачервява носа и очерня репутацията“ и с гордост цитират Бенджамин Франклин, според когото „бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи“. Мястото е храм за любителите на бирата. И много други изненади. Посещение на: Църквата Св. Св. Константин и Елена, където се съхраняват мощите на Св. Димитър Басарбовски. Отпътуване за Синая в сърцето на Карпатите, в миналото използван често от румънската аристокрация като лятна резиденция. Настаняване в хотела. Свободно време. Включване в празниците на фестивала „Форевър“. Открити сцени с концертна музика, голям базар с продукти произведени от местни занаятчии: бижута от полускъпоценни камъни (добиват се в района), вино, сирена, всякакви изработени от дърво сувенири. Открити маси с наденици, местни деликатеси, салати, картофи и много, много бира. Нощувка.

ДЕН ВТОРИ –  посещение на Замъка Пелеш – построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. за лятна резиденция на румънския крал Карол I. Дворецът притежава една от най-добрите колекции от произведения на изкуството в Източна и Централна Европа. По желание* екскурзия до Бран, посещение на митичния замък на Дракула. кликни За VIDEO –  През 14 век замъкът Бран е използван за защита от нападенията на османските турци, а по-късно се превръща в митнически пост между Влахия и Трансилвания. Свободно време за разходка в Бран. Целодневна разходка до Брашов. Старото кметство, Черната църква – най-голямата готическа катедрала в Източна Европа, Бялата и Черната кула, църквата „Св. Бартоломей“ – най-старият архитектурен паметник в града… Свободно време за посещение на бирфеста – провежда се всяка година в началото на септември в традициите на немските фестивали. Бира – наливна, бутилирана, всякакви видове ядене от традиционната румънска и баварска кухня, представители на всякакъв вид музика се изявяват на специално подготвената сцена . Прекрасеn базар от сувенири, картини, антики.

ДЕН ТРЕТИ –  Посещение на манастира Синая, кръстен на планината Синай известна от библията, основан 1690г. от румънски благородник Михай Кантакузино. Отпътуваме за Букурещ. Панорамна обиколка на града, парламентът втората по големина административна сграда в света. Посещение на парламента и градините с допълнително заплащане. Площада на победата, триумфалната арка.Преди залез пристигаме на паркинга пред храм Александър Невски.