Северо Източна – БЪЛГАРИЯ

Когато заговорим за Северна България в онази Източна част, винаги се сещаме за златна Добруджа – житницата на България. Цялата географска област, е по-голяма от Словения или Черна гора, но днес е разделена между Румъния и България. Цялата област е неразривно свързана с българската история от идването на Аспарух до завладяването от Османската империя. Позната като „Черната България“, областта получава наименованието Добруджа от името на българския властелин деспот Добротица. Но щом погледнем на Изток неизменно виждаме Варна, градът който е споменат с това име още в 680 г. първото завоевание на Аспарух в битките му с византийците. И като се отправим към вътрешността към дунавската равнина стигаме голямото Провадийско плато на което се намира внушителната Овеч, средновековна крепост от времето преди Византия. Крепостта е била важна стратегическа точка и именно тук Владислав Варненски жъне победи преди смъртта си край Варна. Съвсем наблизо се намира и мадарското плато на което е изсечен балерефа на Мадарския конник. Уникално и единствено в света. Обект на световното наследство на Юнеско.

ПРОГРАМА

Ден 1 – 7.00 часа отпътуваме от София към Силистра.
11.00 – пристигаме в Ивановски скални църкви. Ще посетим „Св. Архангел Михаил“, скален манастир основан през 13 век от монах Йоаким, който по късно става български патриарх. Тук има ктиторски портрети на дарителите царете Йоан АсенII, Йоан Александър и други.
12.05 – обяд в района на Плевен
13.30 – отпътуваме за резерват Сребърна.
14.40 –
посещение на Биосферен резерват Сребърна. Той е на пътя на прелетните птици от древността и се нарича Via Pontica.
1
6.00 – потегляме за Силистра
16.30 – пристигане в хотела, настаняване.
17.00 – разходка в централната част на града с разглеждане на „Куршумлу джамия“. Наречена така заради оловните листове с които е покрит купола. Джамията е смятана за третата по важност в Североизточна България. Свободно време.

Ден 2 – 9.00 часа след закуска ще посетим „Меджиди табия“ – крепост от османската отбранителна система, използвана по време на Кримската и Руско-турската войни. Тя е най-добре запазената от шестте в системата. Има форма на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се пред нея ров е служил за препятствие и маскировка.
10.30 часа отпътуваме за Балчик.
12.00 часа обяд в Балчик. Посещение на най-голямата мелница на балкански полуостров. Построена след освобождението от група балчиклии. Разходка по крайбрежната до двореца на румънската царица.
14.30 часа потегляме за Варна
15.30  часа настаняване в хотела.
16.00 часа ще се потопим в миналото с помощта на „Ретро музей“, където ще оживее времето на социализма с експонати от периода 1944-1989 г.
18.30 часа панорамна обиколка на Варна. Време за вечеря, свободно време.

Ден 3– 10.00 часа Посещение на катедрален храм „Успение Богородично“, построен по инициатива на княз Дондуков през 1886 год. Втора по височина в страната след Ал. Невски.
10.30 часа ще посетим единствената естествено създадена пустиня в източна Европа, местността „Побити камъни“.
12.30 часа разглеждане на крепостта Овеч (Таш Хисар). Разположена е върху плато носещо името „Калето“. Крепостта е изградена от византийците и функционира до 17 век. Наслаждаване на зашеметяващата гледка от върха на платото.
15.30 часа потегляме за Мадарския конник. Визитката на България. Този средновековен барелеф е изсечен на отвесна скала и е единствен в Европа.
16.30 часа поемаме пътят към София. Пристигаме в древната Сердика малко след залез.