РУМЪНИЯ – ЯШ – ПЯТРА – Рисуваните църкви в Сучава
за video кликни тук

От векове Румънския народ успява да съхрани религиозния си дух и не се преклонява нито пред чуждото невежество нито пред поредния диктатор. Пръснатите из пътищата на Влахия параклиси и манастири, дървените църкви в Марамуреш, струпаните край Сучава рисувани манастири и укрепените църкви в Саксонска Трансилвания само доказват несломимия дух и вярата на нашите северни съседи.

Сучава е тронът на средновековна Молдова до 1565 г. Можете да влезете в църквите, където са венчани принцове и царици и да видите непобедимите крепости, които са строили за да отблъснат османците. Рисуваните манастири на Буковина, това са осемте църкви от световното наследство с византийска архитектура и красиви стенописи на външните им стени. Те се намират в радиус от 60 км. около Сучава. Това с което ще ви впечатлят е омагьосващата византийска архитектура и външни стени изпъстрени със стенописи, които са запазили своята красота от XVI в.
Крепостта Сучава е част от отбранителната линия на крепости, построени от принц Петру II на Молдова, за защита от османската заплаха през XIV в.
Музея под открито небе на село Буковина ще ви плени с десетките реални исторически сгради, пренесени тук от околните села и включват широк спектър от домове в различни стилове, заедно с желязната ковачница, водна мелница и ферми. Най-красива сред тях е дървената църква от 1783 г. с отделна камбанария, донесена тук през 2001 г. и напълно възстановена до 2009г.
Доста по късно през XVII в. е построена църквата Драгомирна. Тя има войнствен вид и е построена когато османските набези са били нещо обичайно, което обяснява нейните високи защитни стени с шипове на върха. Стенописите са отвътре има и музей с великолепни богослужебни съкровища.

ДЕН ПЪРВИ7.00 часа Отпътуване от София към Силистра. Разглеждане на един от най-старите българсски градове. Нощувка в Силистра.

ДЕН ВТОРИ – 7.00 часа от Силистра за град Яш. Познат като културната столица на Румъния, древната столица на Молдова. Преди да влезем в града ще спрем на върха на хълма Галата, където се намира манастира „Галата“. Църквата е заобиколена от стени с вратички и камбанария прилична на крепост. От хълма се открива прекрасна гледка към целия град.


След обяд разходка в центъра на града с разглеждане на Двореца на културата. Сграда с 298 зали и 92 прозореца на предната фасада. Часовниковата кула с три открити часовника с диаметър 3.25 м. Витражите на часовниците представляват 12 астрологически знака.  Патриаршеската катедрала, най-големия храм в Румъния. В съседство е църквата „Светите трима“ където са мощите на Св. Петка Търновска нетленна. На близо е и палат Розновану, днес това е сградата на общината, смятан за най-красивата сграда в Яш. Също и хотел Гранд построен от Густав Айфел. Тук през 1934 г. е отсядала филмовата звезда Грета Гарбо. Настаняване в хотела. Вечеря, свободно време, нощувка в Яш
.
ДЕН ТРЕТИ – 9.00 часа
след закуска отиваме до град Сучава. По късно отпътуваме за манастир Агапия, смятан за най-големия женски манастир в Източна Европа. Днес тук обитават над 300 монахини. Манастирът носи името на своя основател – Агапи, живял през XIV в. в малък манастир. Продължаваме към  най-големия манастирски комплекс в Румъния – манастира Нямц. След падането на Търновското царство, много духовници са приютени в Нямц, а най-известният сред тях е Григорий Цамблак. Ще разгледаме рисувания храм на входа на семинарията и се отправяме към Сучеава. Тук ще се насладим на крепостта, която е била столица на Молдова преди Яш. Който желае може да се потопи в архитектурния резерват Буковина, където са представени най-интерсните къщи събрани от цяла Румъния. Настаняване в хотела.Свободно време. Нощувка в Сучава.  

ДЕН ЧЕТВЪРТИ – 9.00 часа след закуска ще посетим писаните манастири в Буковина – Сучевица, Хумор и Воронец, уникални за цяла Европа и обявени за културно богатство от Юнеско. Този във Воронец, построен през XVI в. е наречен „Сикстинската капела на Изтока“. Той е най-известен със стенописа „Страшния съд“ и се отличава със специфичния си оттенък на синьото. В манастира Молдовица ще видим стенописа „Обсадата на Константинопол“. Следобед отпътуваме за Пятра Нямц. Тук ще се разходим на централния исторически площад. Интерес представлява часовниковата кула, стария храм, както и царския музей Настаняваме се в центъра на града, вечеря, свободно време, нощувка в Пятра Нямц.

ДЕН ПЕТИ – 9.00 часа след закуска Отпътуване за Букурещ. В късния следобед ще разгледаме стария град, университета, историческия музей, вечеря. Нощувка в Букурещ.


ДЕН ШЕСТИ – 9.00 часа след закуска ще отпътуваме за България. Пристигане в София преди залез слънце.


Какво включва екскурзията?

  • транспорт с осем местен бус
  • настаняване в хотел 3* и 4*
  • богати закуски за броя нощувки
  • входни билети за поссещаваните обекти
  • водач с български език, ще ви придружава и дава подробна информация по време на екскурзията

Допълнително трябва да доплатите, ако искате!

  • за настаняване в единична стая (в случай, че пътувате сами или желаете самостоятелна стая): 199 лв.
  • Задължителна медицинска застраховка от Allianz (в случай, че нямате такава)
  • Такса за ферибота от Силистра и моста при Русе (около 15 леи)
  • Входни билети за посещаваните обекти
  • Разходи от личен характер

Информация и въпроси на 0878 153860