Пирин  –  Делчево

Виненият туризъм

, съчетава пътуване с мотив дегустация и пиене на вино с култура, история, красива природа и добра кухня. Понятието “винен туризъм” се появява в началото на 90-те на миналия век в Калифорния и по – късно в Австралия. Там преобладават неголеми като обем винарни, които чрез организирането на винени уикенди и турове успяват да увеличат директните си продажби. В Европа включването на известни винарски региони и изби в туристическите маршрути е много по-стара  практика, но тя не е развивана като отделен бизнес и вид туризъм. Винените турове с увлекателни беседи за технологията на вината, изнасяни от енолог, с дегустации, проведени по всички професионални правила, стават търсени туристически продукти.

П Р О Г Р А М А

Ден 1– 8.30 часа отпътуваме от София към Благоевград, стария квартал Вароша. Ще посетим красивата църква „Въведение Богородично“. Разходка в стария град, време за кафе.
11.00 – пристигаме в Мелник   в „музея на виното“. Тук повече от 120 години се произвежда вино от Мелнишка лоза, която вирее само в този район. Ще дегустирате пет вида вина и една ракия.
12.00 – обяд в старата механа на площада в Мелник
13.30 – потегляме за Хаджидимово
15.00 – посещение на най – атрактивния зоокът и манастир като крепост „Св. Великомъченик Георги Победоносец“.
17.00 –
тръгваме за Делчево. Настаняване в хотела.
19.00 –
вечеря в традиционна механа Шапковата кръчма

Ден 2– 10.00 часа Разглеждане на
църква „Успение Богородично“
построена в 1835 год.

12.30 часа обяд в Сандански.
15.30 часа посещение на Епископската базилика – Сандански  
16.30 часа отпътуване за София