Пелопонес, истинската Гърция

за VIDEO кликни тук 


Пелопонес е като люлка на западните култури. Нито една друга област в Европа не е свързана с толкова митове и исторически събития.
Територията на днешна Гърция векове е била под власта и културата на ахеите с център град Микена.
Легендите разказват, че ахейският цар Агамемнон, поискал да се ожени за Клитемнестра, за това убил съпруга й, за да я вземе за жена. Самият Агамемнон по-късно бил погубен от същата своя избраница. Микенската култура залязала около 1 200 г.пр.Хр..

400 години по-късно Пелопонес отново заема своето важно място в гръцката история. Тук е създадена гръцката писменост. Тук се провеждат първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр.

Всички тези събития имат решително влияние върху процеса на културно обединение на областта. Някои от градовете добиват особено значение. Аргос, Коринт и Спарта. По-късно те поставят основите на Пелопонеския съюз.
Спартанците прекарват целия си живот във военно обучение и битки. Животът им бил подчинен на строги правила. Така се появява израза “ спартански живот „, който се отнася до начин на живот, характеризиращ се с дисциплина и сурови ограничения.

От 146 г. пр.Хр. Пелопонес става част от Великата Римска империя. По късно остава в пределите на източната Римска империя. Векове по-късно отоманското владичество предизвиква въстания, които водят до избухването на Гръцката война за независимост през 1821 г.

Когато посетите Пелопонес всъщност вие се завръщате към началото на европейската цивилизация.Тук може да се възхищавате на паметниците на културата и може да изпитате уникални усещания, които вдъхновяват сърцето на пътешественика.
През 1893 г. Пелопонес фактически се превръща в остров.След много столетия и премеждия е завършен строежът на Коринтския канал, който свързва Коринтския и Саронския залив.
Природата тук е щедра. В Пелопонес няма район, отдалечен на повече от 50 км от морето. Планините на юг, надминават 2 400м височина. Те се спускат плавно към прекрасните плажове по крайбрежието. Известният град Микена се намира в близост до Коринт. Крепостта е на 3 500 години и е обкръжена от яки зидове с известната Лъвка порта. Укрепеното пристанище Нафплио

Монемвасия, подобно на Гибралтар, е скалист остров, разположен край източното крайбрежие на Пелопонес

се издига над Арголическия залив. На запад криволичещ планински път води до Триполи. Тук се простира и живописната Аркадия, страната на гористите планини. В зелената долина на река Алфеос се намира Олимпия, свято място за древните гърци, най-често свързано с олимпийските игри, които днес се провеждат по света.

Екскурзията до Полопонес се провежда пет дни от сряда до неделя с четири нощувки.

още за ПЕЛОПОНЕС