ПЕЛОПОНЕС

БЯГСТВО ВЪВ ВСЕКИ СМИСЪЛ НА ДУМАТА

В Пелопонес, където митът среща историята. Паметници от всеки период от богатата на събития история, големи археологически обекти; древна Олимпия, Епидавър, Микена и Тиринт, храмът на Аполон Епикурий, византийски църкви и манастири.
Ще се насладите на разглеждане на забележителности и спорт; изследвайки уникални села и примамливи замъци сред зашеметяваща природна красота, планини и гори, реки и пещери. Да не говорим, че Пелопонес е заобиколен от гръцко море, с прекрасни плажове, пясъчни и гладки брегове в западната част – скалисти и дантелени в най-източната му страна.  Неслучайно обиколката на Пелопонес е много популярна сред пътешествениците.

ПАТРА

Добре дошли в Патра, оживен студентски град, място, където развлеченията, историята и културата се смесват, за да създадат дестинация, пълна с прекрасни открития. Надарен от природата, днес Патра е търговски център и третият по значимост град в Гърция.
Патра е един от гръцките градове, които никога не спят. Следвайте неговия ритъм. Прекарайте сутринта си в разходка из площадите на града: Георгиу, Олгас или „Ипсила Алония“ (което означава високо стафидено плато) и се възхищавайте на красиво реставрираните неокласически сгради на града. Посетете музеите на града: Археологическия музей на Патра, Музея на народното изкуство или Музея на историята и етнологията.
Открийте търговската зона на Патра и пазарувайте от сърце! Когато се почувствате уморени, насладете се на изискана храна и се отпуснете в лоби кафене. След това, когато настъпи нощта, наблюдавайте как улиците на града се превръщат в места за забавление. Нощният живот на Патра се събужда!

192 стъпала ви отвеждат до Стария град. Една романтична разходка из калдъръмените му улици ще разкрие грандиозни колоритни неокласически имения, напомнящи за славното минало на града. Посещение на средновековния замък на града, построен през втората половина на 6 век сл. н. е. върху руините на древния Акропол. Стените му ограждат площ от около 22 кв.м.; Състои се от триъгълно външно съединение, подсилено с кули и крепостни стени. Разходете се покрай останалите сгради и се насладете на спираща дъха гледка към града.

В центъра на града два исторически паметника със сигурност ще привлекат вниманието ви: Църквата Свети Андрей, една от най-големите църкви на Балканите, и Общински театър „АПОЛОН“, една от първите оперни театри в Европа. Тя е проектирана през 1972 г. от немския архитект Ернест Цилер От 1988 г. в него постоянно се помещава Общинският регионален театър на Патра.

ДИМИЦАНА

Сред стръмните склонове на планината Майнало в Пелопонес се е сгушило планинското село Димицана. Вникнете по-задълбочено в гръцката история, като посетите местата, където всъщност започва гръцката революция от 1821 г. срещу османската окупация; място, синоним на легендарни герои, ожесточени битки и славни постижения. Днес, благодарение на близостта си до Атина и поразителната си красота, Димицана е една от най-популярните целогодишни дестинации в Гърция заедно с близките Стемница и Витина, в сърцето на Аркадия.
Dimitsana е построен като амфитеатър с изглед към река Лусиос, долината Лусиос и равнините на Мегалополи. Селото е красиво заобиколено от покрити със сняг планински върхове и буйни борови гори. Някои от най-известните му забележителности са шестте останали легендарни мелници за барут, които са произвеждали барут за Войната за независимост, манастирите Философу и Тимиу Продрому; археологическият обект Гортина и къщите на героите от революцията.

СТЕМНИЦА

Традиционното селище Стемница е изградено до дефилето на река Лусиос и в еловата гора на Майнало.
Освен с природните красоти и завладяващата история, районът е известен и със своите сребърници и златари, които изработват пръстени, кръстове, брошки, кухненска посуда за домашна употреба, сребърни икони и свещници за църквите.
Историята на два процъфтяващи века на изобразителното изкуство (1700-1900 г.) разказва Фолклорният музей на Стемница, извор на вдъхновение за учениците от училището по сребърно и златарско майсторство в селото. Тук знанието и артистичността на старите идват в изкусна сватба със свежите идеи и въображението на младите, за да вкарат динамично ръчно изработените бижута в 21-ви век.
МОНЕМВАСИЯ

Монемвасия, основана от византийците през шести век, е спиращ дъха средновековен град-кула, разположен на югоизточния бряг на Пелопонес. Възползвайте се от възможността да разгледате това мистично каменно селище, сгушено на ръба на голяма скала край морето, и се потопете в уникална средновековна атмосфера!
С влизането в замъка пътуването във времето започва. Ще надникнем в историята на крепостта – т. нар. „Гибралтар на Изтока“ – която в миналото е била окупирана от византийците, кръстоносците, венецианците и турците. Ще се разходим  из тесните му калдъръмени улички и ще се възхищаваме на красиво реставрираните каменни сгради. Трябва да опитате кулинарните изкушения в изискан ресторант на покрива на кула с изглед към морето.
„Кастро“ (замъкът) е разделен на две части, долен и горен град.

В долната част на града може да разгледате руините на историческите сгради, разположени там – сред които Мюсюлманската джамия , запазена сграда от 16-ти век, в която се помещава Археологическият музей -, както и великолепните византийски църкви. В (необитаемата) горна част на града ще се натъкнете на останки от стари византийски сгради. Скалиста извита пътека ви води до крепостта Youlás, предлагаща изключителна гледка към града и безкрайния хоризонт на морето!

ПЕЩЕРАТА КАСТАНИЯ

Пещерата на Кастания (или пещерата на Свети Андрей, кръстена на близката малка църква) се намира в южния край на Пелопонес, невидим в подножието на източния планински склон на планината Парнонас, на кратко разстояние от Неаполи и Монемвасия в района Лакония. Голямото разнообразие от скални форми, цветове и форми я превърнаха в пещера номер две по рода си в цяла Европа! Заема площ от 1500 м2, оформена на две нива, като посещаемата част е с 500 м. дължина.
3 хилядолетия е периодът, необходим на природата, за да създаде тези уникални пещерни образувания, притежаващи изключително разнообразни оформени фигури и каменни комплекси. Сред огромните червени и бели каменни каскади, гигантските многообразни колони, завесите и скалните листове, висящи от покрива и наподобяващи восъчни фигури, ще видите образувания, които приличат на цветни октоподи, корали, медузи, малки слончета, гъби, птици, други забавни форми, екзотични растения и други големи скални структури.

Разходка в пещерата Кастания

Спираловиден коридор ще ни отведе до Първата камера, която е украсена със сталагмити в различни форми, както и колони. Отляво се намира Червената камара, следваща посока надолу. Вдясно ще видите поредица от красиви стълбове, разделящи тази камера от Водната камера, голяма и впечатляваща стая с малко езерце вътре в нея, на което е кръстена. Това езерце всъщност е довело до откриването на пещерата. Отдясно има редица огромни сталагмити на по-високо ниво, наподобяващи голям балкон, които разделят Водната камера от „Апартаментите на храстите“. До сталагмитите ще видите огромни стълбове, които приличат на гиганти.

След това влизаме в Камарата на гъбите, обширна зала, украсена със сталагмити, оформени като гъби. Разходете се през тях и слезте по Кралската стълба, украсена със сталагмити във формата на кактус. Тяхната елегантност и разслояване доведоха до създаването на така наречената екзотична градина. Направо ще влезете в Камарата на елхите, чиито гигантски сталагмити са наистина страхотни. Можете да посетите Камарата на свещите, като се изкачите по друго стълбище. Оформени като пасхални свещи, алабастровите сталагмити са образували две структури. Следвайте криволичещия път през тях и се спуснете по Стълбата на водните лилии, която води обратно до Камарата на елхите и след това до Шоколадовата камара, която е кръстена на колона, която прилича на блокче шоколад в центъра. Вляво от този стълб, през отвор, точно преди да завършите посещението си, ще стигнете до голям балкон. Над него се намира апартаментът на храстите. Следвайте спиралния коридор през тях и ще се насладите на прекрасна гледка към всички зали, които сте посетили, от върха.

ОЛИМПИЯ

В западен Пелопонес, в така наречената „долина на боговете“, Древна Олимпия се превърна в най-прочутото свещено място на Древна Гърция и родното място на Олимпийските игри, най-важните спортни събития през цялата древност: започвайки от 776 г. пр.н.е., всички гърци, в тогавашния известен свят, се обединяват на всеки четири години и всички военни действия се прекратяват, така че всеки да може да участва в тези игри в истинския спортен дух. Сега Олимпия е, както е била в миналото, известна дестинация, мощна забележителност, известна по целия свят.

В красивата долина на река Алфейос, се намира най-известното светилище на древна Гърция. Посветен на Зевс, бащата на боговете, той се намира в югозападното подножие на планината Крониос, при сливането на реките Алфейос и Кладеос, сред тучен зелен пейзаж. Въпреки че е уединен близо до западния бряг на Пелопонес, Олимпия се превръща в най-важния религиозен и спортен център в Гърция. Неговата слава се основава на Олимпийските игри, най-големият национален фестивал и изключително престижен в световен мащаб, който се провежда на всеки четири години в чест на Зевс. Произходът на фестивала датира от векове. Местните митове относно прочутия Пелопс, първият владетел на региона, и река Алфейос издават тесните връзки между светилището и Изтока и Запада.

Според уебсайта на ЮНЕСКО за световното наследство вероятно няма древен археологически обект навсякъде по света, който да е по-подходящ в днешния свят от Олимпия. Стадионът на Олимпия, където са се провеждали древните олимпийски игри, и масивният храм на Зевс, най-големият храм в Пелопонес, са най-значимите атракции на мястото.

Източно от Алтис се намира стадионът, където са се провеждали Олимпийските игри. Южно от стадиона е бил хиподрумът, от който не е останала следа, тъй като е бил отнесен от река Алфей. Южно от хиподрума има група имения и бани, включително известната къща на Нерон, построена от императора за престоя му в Олимпия по време на участието му в игрите.

НАФПЛИО

Един от най-красивите градове в района на Арголида (в източен Пелопонес), както и един от най-романтичните градове в цяла Гърция, Нафплио е първата столица на новородената гръцка държава между 1823 и 1834 г.

Според митологията градът е основан от Нафплиос, син на бог Посейдон и дъщеря на Данай (Данаида) Анимон. Историята на града датира от праисторическата епоха, когато войниците от тук са участвали както в аргонавтическата експедиция, така и в Троянската война. Градът запада по време на римската епоха и процъфтява отново през византийската епоха. Франкски, венециански и турски завоеватели оставят своя отпечатък в града и оказват силно влияние върху неговата култура, архитектура и традиции през вековете. Древни стени, средновековни замъци, паметници и статуи, османски фонтани и венециански или неокласически сгради хипнотизират посетителя с уникалната си архитектура и красота.