Монголия страната на Чингиз хан 
от 20 – 27 април 2024

Ден ПЪРВИ – 15.20ч. Тръгваме от летище София с полет до Истанбул на авиокомпания Turkish Airlines. В 18.10 полет за Улан Батор.

Ден ВТОРИ –  7.10 ч. пристигаме на летището в Улан Батор. Трансфер и настаняване в хотел (Bayangol 4*) или подобен. Столицата на Монголия е разположена на 1300 м надморска височина и е отдалечена на стотици километри от всякакво крайбрежие. Това я прави най-студената столица в света.
Днещният ден ще започнем с посещение на манастира Гандан тегчилен, което на тибетски би означавало “големият дворец на пълната радост”. Това е най-големият и значим храм в Монголия в който живеят над 150 монаси. В него се намира и най-голямата статуя на закрито на будисткия бодхисатва Авалокитешвара (26,5 метра) която е под закрилата на държавата от 1994г. Манастирът е основан през 1835 г. от петия Джетсун Дамба – най-висшият монголски лама. Следва посещение на Националния исторически музей на Монголия, който разказва много за историята и културата на монголците. Сред 15 000 артефакти на музея има килими и изделия от коприна от времето на хуните, както и кожени ботуши на войник от същия период. Залите са разделени на епохи от каменната, бронзовата, древномонголските империи, тюркския период, Великата монголска империя, комунистическата епоха и Демократична Монголия. 
След обяда ще се потопим в градската среда. с разглеждане на площад Чингис /някогашният Сухбатар/ с паметника на Чингиз Хан и статуята на монголския революционер Дамдин Сухбатар, който е обявил независимостта на страната от Китай. Свободно време. Нощувка.

Ден ТРЕТИ –   След закуската ще ни вземат от хотела и ще потеглим за пустинята Семи Гоби. Тази област на монголската провинция е точно както звучи: частично безводна пустиня, но заобиколена от зелен планински фон. Карайки през монголската степ, ще стигнем до пустинята, където ще ни посрещнат с кафе или чай, придружени от лека закуска. След това ще се срещнем с местно семейство, което ще ни разкаже всичко за традиционния си номадски начин на живот. Ще се потопим в пустинния живот, наслаждавайки се на яздене на камила през сухите пейзажи на полугоби, любувайки се на дюните и планините на Монголия по най-вълнуващия начин. Вечерта ще играем традиционни народни игри. През нощта можете да наблюдавате звездите, когато пожелаете, с астрономически телескоп.

Ден ЧЕТВЪРТИ – Днешният ден ще започне със закуска пред юртата. Приключението ще ни отведе до град Kharkhorum Kharkhorin. Той е древна столица на Великата Монголска империя през тринадесети век. Намира се на десния бряг на река Орхон, на 40 км югозападно от Семи-Гоби. Ще разгледаме манастира Erdenezuu, който е централна точка в историята и културата на монголския народ и ще посетим музея Kharkhorum. Късно следобед ще потеглим обратно за Улан Батор. В хотела сме около 7-8 часа вечерта.

Ден ПЕТИ – Закуска. Свободно време за разходка или допълнителни екскурзии, които се заплащат на място.

Ден ШЕСТИ – Днес ни очаква забележително приключение до комплекса със статуи на Чингис Хан, където се намира най-голямата конна статуя в света. След като стигнем до комплекса ще може да се изкачим с асансьор до врата на коня, където ще се насладим на несравнима панорамна гледка към живописната природа., която ни заобикаля. Ще се потопим по-дълбоко в монголската история и култура, докато изследваме малкия археологически музей, сгушен в основата на статуята. След това ще се отправим към националния парк Terelj, природно чудо само на един хвърлей разстояние от Улан Батор. Ще се любуваме на удивителните скални образувания на парка, включително известната Скала на костенурката. От там ще се отправим на поход до очарователния манастир Арябал, където ни очаква спокойствие сред спиращи дъха гледки към естественото великолепие на парка. За да завършим забележителното си пътуване, ще ядем традиционен монголски обяд в уютните граници на Ger, автентична монголска палатка. Жизнената кулинарна култура на страната е богата на уникални вкусове и традиционното гостоприемство. По залез слънце се прибираме в хотела.

Ден СЕДМИ – Денят е посветен на Улан Батор с разглеждане на дворцовия музей на Богдан Хан и мемориалния хълм Зайсан. Или допълнителни екскурзии, които се заплащат на място: Екскурзия до Национален парк Hustai (Хустай). Еднодневно пътуване до Национален парк Hustai, най-известен със своята популация от диви монголски коне. Възможност за наблюдение на птици, фотография с местен водач. Включен обяд. Ще посетите местно семейство конници и ще разберете за тяхната култура и традиции на номадски живот. (цена на човек около 100eur). Паркът се намира в подножието на южната планинска верига Хентий и тук е мястото където ще видите дивите коне Такхи,, известни на света като Пржевалски. Изчезнал в дивата природа през 1969 г. и през 1992 г. е бил успешно възстановен в Хустай от зоопаркове по света. Това е станало възможно от Фондация на коня Пржевалски в Холандия. Късен следобед връщане в Улан Батор.Вечерта фолклорна програма. (допълнително заплащане).

Ден ОСМИ – Закуска. Трансфер до летището в Улан Батор за полет до Истанбул в 8.40 ч. Пристигане на летището в Истанбул в 13.05 ч. Полета за София е в 19.05 ч. Кацане на летището в София 20.20 ч.

Всичко това е включено в цената:

 

– транспорт на територията на Монголия по определената програма– самолетни билети София – Улан Батор – София
– трансфер летище – хотел – летище
– 6 нощувки със закуски в хотел 4* в центъра на Улан Батор
– водач по маршрута на български език;
– английско/руско говорящи местни гидове по време на тура
– входни такси за посещаваните обекти, където има такива
– настаняване в юрти (1 нощувка)
– за единична, сам в стая се доплаща.- 200 евро

Важна информация:

·  – За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
– Екскурзията се провежда при минимум 4, 6 или 8 записани туристи.
– Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
– Необходимо е издаване на туристическа виза за Монголия 70 USD (плаща се само по банка)
– 5х4,5см снимка (размерът е задължителен)
– Паспорт в оригинал /трябва да е валиден минимум шест месеца преди планираното пътуване до Монголия/
– такса за обработка на визи

 

Допълнително заплащане:

– допълнителни екскурзии
– разходи от личен характер
– виза за Монголия
– бакшиши
– Застраховка „Отмяна на пътуване“ (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)