КАЗАНЛЪК – Столицата на Розата

Едно приключение, което ще ви вдъхнови и ще ви разкрие красотите на една прекрасна страна – България. Потегляме всяка събота, която заявите.

Градът на розите.
Долината на Тракийските царе.
Вторият по големина НеОбластен град.
Намира се в центъра на Розовата долина.
Селището датира от дълбока древност и носи името – Казанлък.

Името Казанлък датира от османско време и произлиза от турското Акче Къзанлар – Бели момичета. Когато султан Мурад I видял момичетата, които го посрещнали при влизането в града възкликнал с тези думи. Така думите му се превърнали в новото име на града. Това име останало до идването на руските войски. За провеждането на няколко военни действия в района, трябвало да се изготвят топографски карти. В тях руските военни вписват градчето с характерната славянска транскрипция и така в  Акче Къзанлар буквата „ъ“ е заменена с „а“ и приема Казанлък. Така постепенно името се налага и се използва и до днес.

ПРОГРАМА

ДЕН ПЪРВИ – 8.00 часа Отпътуване от София посока Стара Загора. Преди обяд пристигаме в града на правите улици. Тук ще посетим „Музеят на бирата“. Първият по рода си музей в България. Ще се запознаете с производството и ще проследите целия процес. В музейната сбирка има бутилки от 1902 год. до днес, етикети, чаши – повече от 15 вида, рекламни материали, фотографии, медали, значки. Следва разходка в Античния форум Августа Траяна. Това е най-монументалното съоръжение в римския град Августа Траяна, днешна Стара Загора. Основател на града е император Траян, откъдето идва и името му. (програмата в Стара Загора се изпълнява след допълнително заявяване) . След 14.00 часа пристигаме в Казанлък. Посещение на „Музея на розата“. Ще се запознаете с историята на отглеждането на маслодайна роза и розопроизводството по българските земи.  Посещение на най-известната тракийска гробница в България – Казанлъшката гробница, открита случайно през 1944 г. датирана в края на IV век пр. Хр. Настаняване в хотела. Почивка. Вечерта по желание срещу допълнително заплащане посещение на битово заведение  Нощувка.

ДЕН ВТОРИ – 9.00 часа След закуска отиваме до тракийската могила Голямата косматка. В нея е открита неограбената гробница на Севт III. Отпътуваме за град Шипка. Ще посетим манастирската църква „Рождество Христово“, архитектурен шедьовър. Църквата е посветена на героите от Руско – турската война. По обяд потегляме към Калофер – градът на Ботев. Възможност за посещение на музея и родната къща на революционера. Обяд. В ранния след обед отпътуваме за архитектурен комплекс Старинно Карлово. Тук в „Бухалов хан“ ще може да опитате кафе на пясък и да се запознаете с занаятите и културните традиции на старите българи.  Преди залез пристигаме на паркинга пред паметника Левски в София.