Истанбул – фестивал на лалетата

ДЕН ПЪРВИ след закуската отиваме до парка Емирган, който през Април е мястото където хиляди лалета разтварят своите цветове в прекрасни картини. За обяд ще спрем в най-старата сладкарница на почти 100 години „Байлан“ . Легендарната торта с шоколадови трюфели е сред най-благородните представители на австрийската сладкарска традиция. Адисабаб е друго кулинарно изкушение от Замразени ягоди в крем с ванилия и вкус на шам фъстък. Ако

 пък искате нещо леко, може да пробвате кестенов крем със сметана. Следващата ни спирка ще бъде MOL Джевахир. Място за пазар в безкрайните магазини на 6 етажа, забавления в увеселителния парк или просто почивка на чаша чай. От Джевахир се прибираме към хотела за да се подготвим за посещение на шоуто на Дервишите. В 19.00 часа ще ни вземат от хотела за да ни закарат до залата където се провежда ритуала Сема. Това е форма на религиозно поклонение, а не просто шоу. Негов основоположник се приема суфиста и мислител от древността Джалаледин Руми Мевлана. Този традиционен ритуал се практикува от 800 години, и е едно от най-важните наследства на турската култура. „Сема“ е духовно пътуване, което представлява напускането на душата и  нейното завръщане, като по зряла. След спектакъла, който е около час време, посещение на ресторант с типична турска кухня. Прибиране в хотела за нощувка.

 

ДЕН ВТОРИ след закуска “Програма Азиатски Истанбул“ ( допълнително заплащане ). Преминаваме през тунела под Босфора към района Юскюдар. Това е голяма и гъсто населена община на азиатския бряг на Босфора. Той е най-старият жилищен квартал на Истанбул. За разлика от европейската част, където прелива от хора, тук е спокойно и доста релаксиращо. В района пазара Кадъкьой е зона за интензивна търговия, с много ресторанти в които се сервира отоманска кухня, ястия на базата на зехтин, както и сладолед и много отомански специалитети. „Кахве дюнясь“ – Светът на кафето, е мястото където трябва да починете за чаша кафе с бяло сладко. Цветни алеи, градинки и пешеходни зони са разположени по протежение на 7 километра, а ако изобилието от храна ви е дошло в повече, морския бряг е отсреща, където може да се любувате на морските вълни.


Не може да сме тук и да не посетим джамията „Михримах“, на дъщерята на Хюрем султан, Михримах султан. Мимар Синан сам определя това свое творение за най-красивата сред красивите джамии.  Ще разгледаме и двореца „Бейлербей“. Разположен на брега на Босфора, този дворец в необароков стил ще ви впечатли с квадратната си форма и мраморни стени. Използван е за лятна резиденция и за настаняване на височайши гости.В края на този ден ще се отправим към търговския център Water Garden където ще може да се наслаждаваме на пеещите фонтани, докато вечеряме.

Басейнът е на площ от 5 хил. кв. м. предоставя изключителна хореография от вода, светлина, лазери и огън. Всичко това гарнирано с хитова музика. Прибиране в хотела, нощувка.

ДЕН ТРЕТИ – след закуска освобождаваме хотела. Посещение на българската църква „Св. Стефан“ и джамията „Еюп“, първият мюсюлмански храм издигнат в Константинопол и разположен в района Еюп на върха на Златния рог. Ще се изкачим с лифта до кафене Пиер Люти и ще се насладим на чаша чай. После ще се отправим към Mега Outlet Венеция. Тук освен всичко останало ще може да се разходите с венецианска лодка по каналите декорирани в старинен венециански стил. В късния след обед потегляме за България.


Всичко включено в цената:
 * Транспорт с осем местен бус.
* 3 Нощувки 4* хотел в центъра на Истанбул до университета
 * 3 Богати закуски на блок маса
* Екскурзоводско обслужване
* Посещение на Мевлана шоу на дервиши или вечеря на кораб

Допълнително заплащане:

Застраховка. Градски транспорт.
Входни билети на посещаваните обекти
Разходи от личен характер.
Доплащане за единична стая 45.00 евро