Източните Родопи – Мезек, Узунджово, Хасково

Едно приключение, което ще ви вдъхнови и ще ви разкрие красотите на една прекрасна страна – България. Потегляме всяка събота, която заявите. 

Как легендите стават истина, или да опитаме истинско бутиково вино в съчетание с тракийска история. Заради такива пътувания си заслужава да пътешества човек. В малко познат край на България, където ще посетим Мезешката гробница, открита още по време на османското иго. Не съм убеден че много хора знаят за тракийската цивилизация, особено извън България, но ние българите сме запознати с тази история поне малко. В това приключение става въпрос за времето между 5 и 1 век преди Христа. Множество тракийски племена, обединени от племето Одриси. За главен град на това царство служил Ускудама, намирал се на мястото на днешен Одрин. А днешното село Мезек се намира съвсем близо до този град. Тракийската цивилизация вярвала в много богове. Видните граждани си издигали огромни гробници, след което ги заривали с пръст във формата на могили. Така съвсем естествено се появили такива гробници край Одрин. За гробницата край Мезек се знае повече за това как е открита и не толкова кой е бил погребан в нея. Но пък има истории които завладяват и забравяш за историческата фактология. 
Траките са обичали да се забавляват, виночерпеца заема важна роля във всяка забава. Следвайки тази традиция ще посетим винарна Мезек с дегустация на вина.
Средновековната крепост Мезек се намира на стратегическо място, обградена от три страни със стръмни склонове. От южната страна са разположени пет от деветте кули. Крепостта има много интересни стратегически решения.

П Р О Г Р А М А

ДЕН ПЪРВИ – 8.00 часа Отпътуване от паркинга при паметник Левски. Първо ще спрем в Музея на тракийско изкуство където ще видим Александровска гробница. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно. Тя е едно от най-значимите открития в българската археология. Датирана е към IV век пр. н. е. След това тракийско вдъхновение 

отправяме се към най-голямата селска църква в България – Узунджовската църква „Успение Богородично“.  Разположена на кръстопът, свързващ Европа и Азия, Изтока и Запада, селото е известно и с най-големия и прочут панаир, провеждан на територията на цялата османска империя, първообраз на днешния „Пловдивски панаир“. След натрупаните впечатления от селската църква се отправяме към винарна Мезек. Може да опитате от прекрасните местни вина, да се запознаете с винопроизводството и да си вземете по една бутилка за спомен. На няколко минути от там ще посетим тракийската гробница Мезек. Време за снимки В късния следобед влизаме в Свиленград, градът на коприната. Разглеждаме града, стария мост построен от Мимар Синан, опознаване на градските тайни. Малеби – една от тайните на Свиленград, иначе казано оризово кремче с розов сироп. Настаняваме в хотела.

ДЕН ВТОРИ – 9.00 часа Отпътуваме за крепостта Мезек. Изключително военно съоръжение. Използвана и по време на втората световна война тя впечатлява със стратегическите си характеристики. От тук се открива невероятна гледка към Тракийската равнина. В ранния след обед отпътуваме за Хасково. Ще посетим монумента на света Богородица, най-високата статуя на Дева Мария в света, вписан в книгата на рекордите Гинес. Възможност за обяд и разходка в центъра до историческата джамия и прекрасния градски часовник.  После продължаваме към „Светилището на нимфите и Афродита“. Кои са всъщност нимфите? Според митологията това са женски божества, винаги млади и красиви, представляващи природните сили. На тях са посещавани светилища с формата на полукръг, строени в близост до водоем, наречен нимфеум. Преди залез връщане в София.