Източните Родопи – вила Армира, Узунджово, Хасково

Едно приключение, което ще ви вдъхнови и ще ви разкрие красотите на една прекрасна страна – България. Потегляме всяка събота, която заявите.

Вила Армира – Римска приказка 

На практика това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит по българските земи. Предполага се, че първият й владетел или наследник на тракийски цар, който заради особените си заслуги към Римската империя е получил специални права на патриций. Комплексът е съществувал около 3,3,5 века, изграждането му точно на това място напълно отговаря на изискванията, описани в древните римски автори Варон и Колумела, които казват, че една вила трябва да бъде построена до голям път, но не на самия път; в красива местност; близо до вода; на южен склон и най-важното до добри съседи. Вилата е била разположена върху площ от около 3 600 кв м, като в  югоизточния край на сградата е имало тераса за разходки и разговори сред природата. Била е разрушена през 378 г. при едно от готските нашествия под командването на вожда Фритигерн. Казва, че там е починал от раните си след битка край Хадрианопол римският император Флавий Юлий Валент.

ПРОГРАМА

ДЕН ПЪРВИ – 8.00 часа Отпътуване от паркинга при паметник Левски. Преди да стигнем  до вила Армира ще спрем в Музея на тракийско изкуство където ще видим Александровска гробница. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

Отправяме се към най-голямата селска църква в България – Узунджовската църква „Успение Богородично“. Тук се намира и най-голямото тържище още преди турско време, първообраз на днешния „Пловдивски панаир“. Време е за обяд и за това ще отидем в Хасково. Тук ще разгледаме монумента на „Света богородица“ – най-голямата статуя на девата в света. Старата часовникова кула и ще се разходим. В късния след обед ще се настаним в хотела в „Комплекс приказките“. Почивка. Вечерта по желание срещу допълнително заплащане посещение на механа „Приказките“. (ако в програмата има изпълнител от листата на Пайнер, има допълнителен куверт).  Нощувка.

ДЕН ВТОРИ – 9.00 часа Отпътуваме за Ивайловград в района на който е Вила Армира. Тук имате възможност да се облечете като древен римлянин и да се потопите в историята. Местен гид професионално ще ви разкрие историята на това чудно място. Възможност за обяд в Ивайловград. В ранния след обед отпътуваме за София. Преди залез слънце ще бъдем на паркинга при паметника Левски.