Земята на картвелите

Грузинците наричат родината си Сакартвело ( в превод, земя на картвелите ). Европейското название е Джорджия ( Georgia ) – име, което се свързва със св. Георги, който е на особена почит в страната.

Грузия е необикновенна страна. Приела християнството втора в света. В земите й са се случили повечето легенди за които сме чели като деца. Тук има останки от динозаври, тук са били амазонките. Тук за пръви път са направили вино. Храната е уникална и много вкусна.

Това е едно приключение което трябва да се изживее.
За video кликни тук

Оферта за приключение през Юни 2023
(попитай за датите)
            

– Ден ПЪРВИ – Кутаиси – кацаме на международното летище в Кутаиси – старата столица на Грузия. В програмата имаме посещение на манастира „Гелати“ на богородица с уникални стенописи и икони от мозайка. Това е най-значимият манастир в Грузия. Център на културния и църковен живот до XVI век. Паметник на световното наследство, той е построен от Давид Строителя през 1106 год и след смърта си е погребан тук. Катедралата „Баграти“ известна и като „Успение на пресвета богородица“, построена от Баграт през 1000 год. Силно пострадала през вековете, възстановена е през 2012 год. Друга точка от нашата програма е манастира „Мотсамета“, където се съхраняват останките на братята Давид и Константин. Ще посетим парламента на Джорджия „Символът на прозрачността на демокрацията“.

Ден ВТОРИ – Кутаиси – Стовп – Гори – Тбилиси – отпътуваме по единствената магистрала към Тбилиси – столицата на Грузия. Ще се отклоним към стълбът Кацхис Стълб. Варовикова скала висока 45 метра. Има силно сходство с манастирите в Метеора в Гърция.
По пътя си ще спрем в град Гори, където може да видите родната къща на Йосиф Джугашвили Сталин, както и да посетите един от шесте музея на съветския лидер в света. Панорамна обиколка на Тбилиси, хълма над река Мтквари, прочутите серни бани. Преминаване през плошад Мейдани с модните кафенета и художествени галерии. Обиколката ни ще приключи по булевард Руставели, където се намират Националната опера и катедралата. По желание вечеря в ресторант с фолклорна програма.

Ден ТРЕТИ –  Тбилиси – Мцхета –  Потегляме към Мцхета, един от най – древните градове на Грузия и нейна първа столица. Ще посетим катедралата „Светисховели“, където се съхраняват много ценни за християните предмети. Сред тях е и плащеницата на Исус. От там ще се изкачим до манастира Джвари, храмът е построен на отвесна скала над реката. Връщане в Тбилиси. Свободно време за разходка по моста на свободата ( стъкления мост ), посещение на крепостта Нарикала ( по желание може да се изкачите до крепостта с въжена линия минаваща над града ), около която се смята че е възникнала столицата. Разглеждане на старата част, хълма където се намира и резиденцията на президента. 

Ден ЧЕТВЪРТИ – Тбилиси – Давид Гареа – Гурджаани – Телави – Отпътува

ме към областта Кахетия, известна с производството на вино. Първо ще отидем към манастира Давид Гарея на границата с Азербайджан. Преминаваме през пустинята, възможност за снимки. Разглеждане на скалния комплекс. Първите манастири в района възникват през 6 век. Давид Гарея е изсечен в скалите православен мавастирски комплекс. Включва стотици клетки, църкви, параклиси, трапезария и жилища издълбани в скалите. Отпътуваме за Гурджаани, където ще може да дегустираме местно вино и мезета. Вечерта пристигаме в Телави, столица на Кахетинска област.

Ден ПЕТИ Телави – Алаверди – След закуска разглеждаме крепоста в центъра на Телави. По обяд отиваме към манастира Алаверди. Манастирът съхранява традиционна технология за производство на вино, при която виното отлежава в квеври, разположени в исторически погреб, датиращ от XI век. „Виното е битието на земята и небесата“, – казва владика Давид, митрополит Алавердийски. Традиционните бели вина на манастира са отличени с множество международни награди и са заслужили високата оценка на авторитетни критици.  В ранния след обед се отправяме към Греми, град – крепост от 16 век на брега на река Инцоба. Греми е стара столица на Кахетинското царство. Замъкът се издига над Алазанската долина. Това е един от най – важните късносредновековни архитектурно – исторически комплекси на Грузия. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден ШЕСТИ Тбилиси – Ананури – Казбеги – Гергети – Гудаири Продължаваме по Грузинската военна магистрала. Този древен проход през Кавказ към Русия осигурява най – бързия достъп. Ще спрем при крепоста Ананури при езерото Зинвали. Ще продължим към малкото селище Казбеги през прохода Джвари в подножието на пет хилядника Казбег. Връщане в Тбилиси. Нощувка

Ден СЕДМИ Тръгваме за Боржоми. Това градче е прочуто  по целия свят с минералната си вода. Тук може да се разходите из националния парк, да подишате чист въздух и да си починете по царски. Руската династия Романови са имали собствена резиденция в Боржоми. Пристигаме в Кутаиси. Нощувка.
За VIDEO кликни тук

Ден ОСМИ полет до София.

Приключение през юни 2023 (попитай за датите)

В цената е включено:

– трансфер до летището
– транспорт на територията на Грузия по определената програма
– 6 нощувки в хотели 3* и 4* в Кутаиси, Тбилиси, Телави
– 6 закуски на блок маса в избраните хотели
– екскурзоводско обслужване по маршрута на български език;
– гранични, пътни и магистрални такси.

Цената не включва:

– цената на самолетния билет
– входните такси на посещаваните по време на обиколките туристически обекти и увеселителни заведения;
– храната (обяд и вечеря)
– доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год