Елзаският път на виното
от Колмар до Страсбург

Приключение в един от най-красивите райони на Европа – Елзас. Пътят на виното в Елзас, където виното се превръща в пътешествие за открития.

Малък по площ, но голям със своето разнообразие, Елзас е безкраен източник на изненади и разнообразие, обещаващ наистина изключително приключение! Пътят на виното – Елзас е най-старият винен път във Франция и е безкраен източник на изненади и нови преживявания за едно изключително приключение.

1 ден – Полет в 14.45ч. от София до Базел. Пристигане в 16.10ч. Около 18 часа настаняване в хотела в Колмар. Свободно време за разходка. Има достатъчно уютни ресторантчета и барове, където може да се вечеря. Нощувка в Колмар.

2 ден – След закуската пешеходна разходка в града наричан „Френската Венеция“, заради каналите в един от кварталите, които заместват улиците и колкото и да е невероятно, тук може да се возите на гондола. Определят го и като най-красивият град в Европа. Градът привлича с кокетните си като цветна мозайка живописни къщи, особено в старата част на града. Те те потапят в неповторима ренесансова атмосфера на спокойствие и романтика. Градът датира от IX век и е столица на елзаското вино. По любопитните могат да разгледат и къщата на Фредерик Бартолди, създателят на Статуята на свободата. „Свети Мартин“ е готическа катедрла, която си заслужава вниманието ви, както и Домениканската църква. А ако детето във вас още не си е отишло, може да посетите и музея на детските играчки.
В ранният следобед ще се отправим към едно от най-красивите села във Франция Егисхайм (Eguisheim). Това очарователно типично малко елзаско село се отличава с ярко оцветени стари къщи със заострени покрииви и фасади с дървена рамка. Построен около своя замък, този средновековен град се разгръща в концентрични кръгове. Ще откриете в това оригинално село фонтани, дворове с цветя и църква, приютяваща „Отварящата се Богородица“ от XIII век.
Преди да ви е омръзнал Егисхайм, ще посетите един от най-посещаваните градове в Елзас – Кайзерсберг (Kaysersberg). В превод от немски името означава Императорска планина. Може да видите добре запазения исторически стар град и живописните лозя в района, защото Кайзерсберг е част от Елзаският винен път. Основна атракция на града е романската църква Saint-cros, построена 1227г. Високата крепост, която доминира над града, напомня за стратегическото му значение в миналото. Преди да се отдадете на елзаско вино, намерете големият стар камък в града с надпис, който ви съветва да пиете на вечеря и да избягвате водата. Вечерта връщане в Колмар за нощувка.

3 ден – Днес след закуската ще посетите Риквир (Riquewihr), поредното най-красиво село в Елзас. Сгушено между планини и лозя, то е известно със своята живописна архитектура и вина. Славата на селото се дължи главно на неговите лозя, от които се произвеждат отлични бели вина. През вековете Риквир просперира чрез отглеждане на грозде и търговия с вино. През XVI век богатството на населението позволява да се построи двойна крепостна стена и великолепни къщи. Първата стена е от XIII век а втората от XVI век. Между двете стени минава живописна улица. По главната улица са най-красивите старинни къщи с красиви алеи и дворове. Улицата води до Dolder – 25 метрова кула, построена от розов пясъчник. Името й в превод от елзаски диалект означава „най-висока точка“. Използвана е като камбанария и отбранителна кула. Една от къщите построена през 1561г. е наричана „небостъргачът“, заради впечатляващите си за времето 5 етажа и височина от 25 метра. Тя е и най-високата дървена къща в Елзас.
След един засищаш обяд и чаша вино Riquewihr ще тръгнем към Рибовил (Ribeauvillé), очарователен средновековен град, бил седалище на семейство Рибопиер, оттук и името на града. Те построили три укрепени замъка, руините на които все още величествено доминират над града и околните хълмове. От средновековните си укрепления градът все още пази част от крепостните стени и някои от защитните си кули. „Кулата на касапите“ от XIII век, която дължи името си на сдружението на Касапи, които са отговаряли, в случай на нападение, за защита на града от тази кула. Разгледайте кметството с престижна колекция от сребърни чаши за пиене, дадени на града от графовете на Рибопиер. Къщата на цигуларите с уникална украса на фасадата от 1683г. и когато се уморите от цялата тази красота се връщаме в Колмар за нощувка.

Оберне     Рибовие

4 ден – Закуска. Днес освобождаваме хотела и се отправяме се към гордият град Обернай (Obernai) на река Ен. Носил е името Ехенхайм именно заради река Ен. Толкова е привлекателен, че е вторият най-посещаваният град в Долен Рейн. Градът ще оправдае очакванията ви, независимо дали сте гурме изследовател, любител на историята или обикновен турист. Богатото минало на Обернай е свързано с Decapole, съюз от 10 свободни елзаски града, признати през 1354г. от император Карл IV. Decapole се определя като военен съюз и финансова помощ в случай на фалит и е нещо особено рядко за онова време. След присъединяването на Елзас към Франция, Луи XIV нарежда разпускането на съюза. В старият град на Обернай може да се видят някои красиви примери на реставрирани средновековни къщи. Също ренесансовият кладенец на шестте кофи (1579г.), камбанарията висока 60 метра, кметството от 1370г., борсовият пазар на царевица и останките на средновековните укрепления. Главният площад на Обернай е разположен в центъра на средновековния град и граничи с красиви фахверкови къщи. В центъра е и фонтанът Света Одилия, покровителка на Елзас.
На север от Обернай е разположен прекрасният малък град Рошайн (Rosheim). Влизате в града през впечатляващ средновековен портал. Вътре в историческия град ще видите църквата Свети Петър и Павел в римски стил от XII век, част от манастира, все още обитаван от бенедиктински монаси. На външната страна на църквата има интересни каменни резби. А на покрива й има странни статуи, сгушени по ъглите. Сградата на пекарната е на 400 години и е най-старата пекарна в Елзас.
В късния следобед се отправяме към Страсбург, столица на региона Елзас. Разположен на река Ил, където тя се влива в Рейн. Историческият център на Страсбург е вписан в списъка на Юнеско. Средновековната архитектура е уникална. Настаняване в хотела. Свободно време за разходка. Вечеря, нощувка в Страсбург.

Риквир  Koenigsbourg

5 ден – Закуска. Денят ни ще започне с пешеходна обиколка на Страсбург. Може да разгледате средновековната готическа катедрала (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg) висока 142м., която е била най-високата сграда в света до 1874г. Известна е с астрономическия си часовник, който освен времето, отчита и движението на планетите. Ако се качите на последния етаж, ще ви се разкрие красива гледка към града. Има също здания изпълнени в различни архитектурни стилове, неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германскки ренесанс и др. За сравнително малкия си размер за град броя на разновидността на музеите е изумителен. В квартал Пети Франс, което означава „малката Франция“, има множество речни канали. На покрива на повечето къщи ще забележите дървени колела. Слагат ги с цел подпомагане на гнезденето на щъркели в района. Срещу допълнително заплащане ще имате възможност за романтична вечеря на лодка по река Ил. Така ще видите много от забележителностите от различна перспектива и ще се насладите на красиви гледки. Свободно време, нощувка в Страсбург.

6 ден – След закуската ще продължите с опознаването на Страсбург. Ако сте запалени почитатели на шоколада, може да посетите музеят на шоколада, който се намира в южната част на града. Не пропускайте и Елзаският музей. Музей на популярното изкуство и традиции в град Страсбург. В него са представени сцени от традиционния живот в историческата област Елзас през XVIII и XIX век. Костюми, домашен бит, мебели. керамика. играчки, изображения, занаяти, традизионна възстановка на ателиета на занаятчии. Не пропускайте да видите мостовете Куверти. Група от три моста и четири кули, които съставляват отбранителна конструкция, издигната през XIII век на река Ил. Изграждането е започнало през 1250г. като защитен механизъм. По късно остават за употреба като мостове. Интересна е и така наречената „Протестантска катедрала“ Свети Тома. Била е главната лутеранска църква в града, но след анексирането на Страсбург, отново става католическа. В близост до Place de la Cathédrale е още едно от най-важните места в Страсбург Мезон Камерзъл. Тази сграда е най-добрата стара механа в града. Смятана за скъпоценност на алсатската архитектура, къщата Kammerzell се отличава с каменни постройки на партерния етаж, традиционните оловни прозорци и богатата резбована украса. Приземният етаж на сградата с издълбани каменни арки е служил като място, където търговците са продавали стоките си през XV век. Друга интересна къща, разположена в района (на Place de la Cathédrale и Rue Mercière) е Pharmacie du Cerf, Тази сграда е построена през 1567 г. В близост до хотел Rue des Juifs са руините на древната римска крепост, които дават на посетителите усещане за културното наследство на града, датиращо от две хилядолетия. Нощувка в Страсбург.

7 ден – След закуска освобождаване на хотела. Днешната цел е Дамбах-ла-Вил (Dambach-la-Ville), гало-римско селище, споменато за първи път през XI век и едно отнай-старите в района. Превърнал се в укрепен епископски град през XIV век, след това преживява обсадата на Арманяци в средата на XV век и „възстанието на селяните“. В центъра на стария град може да разгледате църквата Сен Етиен с възхитителни стенописи. Интерресен е и параклисът Свети Себастиан, намиращ се на височините на града. Той представлява смесица от различни архитектурни стилове, включително романска камбанария. От своето средновековно минало градът е запазил много следи чрез фахверкови къщи или вратите от XIV век. Докато се разхождате из тесните улички може да се насладите на ренесансовото кметство от XVII век. За финал може да оставите замъка от XII век построен изцяло от гранит.
Следващата ни спирка ще бъде Кинцхайм (Kintzheim), градче, което ще иска да ви съблазни с цветните си къщички. Ще искате да посетите и замъкът Кинцхайм, споменат за първи път през 1270г. Състои се от крепост, допълнена от защитна стена, параклис и помещения.
В късния следобед ще спрем в
любимото на французите за 2022г. село Бергхайм (Bergheim). Обграден с дълги 2км. крепостни стени с величествени кули, това село ще ви плени. Средновековни градини, сгушени в сърцето на града. Посетете някоя от старинните странноприемници и опитайте местното вино.
Привечер тръгваме за Базел. Настаняване в хотела, нощувка в Базел.

8 ден – Закуска. Освобождаване на стаите. Този старинен град Базел е разположен в големия завой на река Рейн, една от най-дългите реки в Европа, на границата между Швейцария, Франция и Германия. Предстои ни пешеходна разходка в стария Базел с Пазарния площад, с неговите сергии за цветя и зеленчуци, на които по цял ден се трупат купувачи. Ще видите емблематичния за града фонтан „Тингели”, проектиран от Жан Тингуели – швейцарски скулптор. Най-старият пешеходен мост над река Рейн, построен през 1226г. От него със завързани тежести на краката са били изхвърляни жените, обвинени в убийство на дете или изневяра. През 1905г. целият мост е изграден от камък. В 19.00ч. пристигате на летището в Базел за полет за София в 21.05ч. Кацане на летище София в 0.15ч.

Какво включва екскурзията?

  • трансфер летище – хотел – летище
  • транспорт с осем местен бус
  • настаняване в хотел 3* и 4*
  • богати закуски за броя нощувки
  • водач с български език, ще ви придружава и дава подробна информация по време на екскурзията

Допълнително трябва да доплатите, ако искате!

  • самолетни билети (около 299 лв)
  • безплатен ръчен багаж  40 х 30 х 20
  • за настаняване в единична стая (в случай, че пътувате сами или желаете самостоятелна стая): 299 лв.
  • чекиран багаж 20 кг за 222 лв или 10 кг за 140 лв. двупосочно
  • Задължителна медицинска застраховка от Allianz (в случай, че нямате такава)

Информация и въпроси на 0878 153860