Големият завой на Дунав

Река Дунав е една от най-значимите туристически дестинации в Унгария, разположена в участъка между Естергом и Будапеща. Неповторимите бижута на този район включват Естергом, цитаделата Вишеград със своите спиращи дъха гледки към големия завой на Дунав. Но има и безброй по-интересни забележителности за тези които идват тук. Поради своята особеност, целия район е включен в списъка на световното наследство.

Дунавския завой често се отъждествява с Вишеград и Естергом, което не е изненадващо. Вишеград е един от най-малките градове в Унгария, но значението му е значително. Още от римско време в района е имало военен лагер, защитен от 14 наблюдателни кули. Самото селище е създадено между 6 и 9 век. Свети Стефан също основава замъка на хълма Сибрик в сърцето на Вишеград. През 1335 г. тук се провежда среща на Вишеградските крале на Унгария, Чехия и Полша.

Естергом, най-високият град на дунавския завой. С население от над 30 хил. души градът е вторият по големина град в окръга. Още от римско време тук има термални извори и карстова вода. Най-известната сграда е базиликата на Естергом, построена в класически стил, тя е най-голямата църковна сграда в страната.

Безпорно Сентендре е най-известният унгарски град в света след Будапеща. Достатъчно е да видите многобройните туристически автобуси.  Историята му датира от праисторически времена, както на повечето селища в Дунавския район, многобройни находки от бронзовата и желязната епохи разказват за това време в музея Ференц, разположен в малък дворец в центъра. В района е имало селище още преди римляните. През 12 век е бил използван от кралската династия за място за разходки. През 1146 е построена енорийската църква „Св. Йоан Кръстител“.

В един период от историята градът е населен от сърби, които бягат от турците. Районът обаче обезлюдява с идването на турците. Едва през 1684 г. селището е освободено и етническата карта на населението се прекроява с идването на голям брой унгарци, германци и словаци. Сърбите оставят най-голям отпечатък, благодарение на тях очарователните къщи, построени през 18 век, които могат да се видят и днес ще ви впечатлят, както и виното, което са произвеждали.

Сентендре е истински културен център. Постоянните музеи , художествената мелница, римската каменна галерия, музеят Vajda, музей на керамиката, музей на аптеката и други. Тук е и впечатляващият музей на миниатюрите. Има редица изложби, които гостуват непрекъснато. Трябва да споменем и етнографския музей на открито. Тук може да се запознаете с народната архитектура, земеделие и начин на живот с предмети, сгради и дори животни.  Оставете за финал най-вкусния музей – на марципана Szamos.